Warmte- en koudeopslag

Watervoerende lagen in de bodem lenen zich voor opslag van warmte- en koude.
In de winter verwarmen en in de zomer koelen we ermee. Het systeem levert u forse besparingen op
mede door het energiezuinige gebruik en de te verkrijgen subsidie. De besparingen die gerealiseerd 
kunnen worden hangen sterk af van de watervoerende pakketten en de doorlatendheid.

Er zijn 2 systemen toepasbaar:

  • Gesloten systeem
  • Open systeem
Gesloten systemen
Gesloten systemen passen wij veel toe bij nieuwbouw projecten.

Open systemen
Open systemen worden vaak toegepast bij grote projecten vanwege het onbeperkte verwarmings- en koelvermogen.

Voor beide systemen kunnen wij u de juiste installatie berekenen en de aanvraag voor de juiste vergunningen en subsidies verzorgen. Beide systemen kunnen wij vanaf berekening tot ingebruikname inclusief de bijhorende garanties compleet voor u verzorgen. 

Aardwarmte
Aardwarmte is toe te passen om gebouwen te verwarmen of te koelen. Een aardwarmte verwarming met koelsysteem is bijna altijd toe te passen op nieuwbouwwoningen en vaak ook in bestaande situaties. Drie zaken zijn belangrijk bij zo'n installatie: de bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem. Voor het afgiftesysteem wordt meestal vloerverwarming gebruikt, in nieuwbouw geen probleem. Echter in bestaande bouw is dit niet altijd voor handen en zal dit aangelegd moeten worden. 

Ook zal er in bestaande bouw voldoende geïsoleerd moeten zijn.

In het algemeen kan gesteld worden dat iedere situatie uniek is in de mogelijkheden en de beperkingen,
uniek is in de warmtevraag en de warmteafgifte. Daarom is het invullen van zo'n installatie maatwerk. Maatwerk wat geleverd kan worden door een erkend installatiebedrijf welke daar de nodige kennis voor in huis heeft.

Warmtepomp
Wat is nu een warmtepomp en hoe werkt het? De simpelste vergelijking is te maken met een koelkast zoals ieder die thuis heeft staan. Door iets in die koelkast te zetten en dat af te koelen ontstaat er warmte. Voel maar eens achter de koelkast! In een warmtepomp stoppen we lucht, water, of een mengsel van water met glycol. Dat gaan we afkoelen, de warmte die ontstaat gebruiken we om bijvoorbeeld een woning te verwarmen of om warm water te maken voor bad of douche.

Er zijn verschillende types warmtepompen:
* alleen verwarmen van de woning (solotoestel)
* verwarmen van de woning en de warmwater voorziening (combitoestel)
* alleen het verwarmen van de warmwatervoorziening (warmtepompboiler)

Een aan te bevelen optie is koeling. Wanneer er een installatie aangelegd wordt waarbij men een bron in de aardbodem toegepast  is koeling het overwegen waard. Het is een relatief voordelige manier van koelen omdat er uitsluitend enkele circulatiepompjes draaien. Deze gebruiken een fractie van de stroom t.o.v. een airco. De koeling bij een warmtepompinstallatie noemen we topkoeling. Dit houdt in dat door middel van het koelen van de vloeren de temperatuur in een woning enkele graden daalt.

In sommige gevallen wordt een bivalent sysyteem toegepast. Hierbij werkt de warmtepomp samen met een andere warmte opwekker. Denk bijvoorbeeld aan een cv ketel.

Mocht u interesse hebben dan maken wij graag een vrijblijvende offerte.
Vul dan hier het contact formulier in.